Home » Nieuwsbrief » Auvicom pakt uit met verschillende installaties op het Lichtfestival Gent

LICHTFESTIVAL GENT 2021

Zopas werd de zeer succesvolle 5de editie van het Lichtfestival afgesloten. Tijdens het Lichtfestival wordt Gent op diverse locaties artistiek in het licht gezet op elke denkbare en ondenkbare manier. Vijf dagen lang stonden de spots op 36 bijzondere lichtkunstwerken. Auvicom had dit jaar de eer en het genoegen om de installatie voor maar liefst 9 kunstenaars in goede banen te leiden.

Waar de bezoeker enkel oog heeft voor het eindresultaat van het lichtkunstwerk kijken wij als video-specialisten met een totaal andere blik naar de installatie. Hoe wordt dit technisch op de beste manier gerealiseerd zodat de indruk en de impact op het publiek een zo goed mogelijke indruk nalaat?

Maar liefst 10 Auvicom-medewerkers stonden in voor de opbouw van alle installaties en dit in 3 dagen. Voor de perfecte afstelling en finetuning met de kunstenaar waren hierna nog 3 dagen nodig. Tijdens het festival waren er elke dag (en nacht) 3 personen van Auvicom aanwezig voor ondersteuning en opstart van alle lichtinstallaties.

Hieronder hebben wij voor u een aantal werken uitgekozen die we even uitlichten (yeah).

HUMANESSENCE

Gentenaren als levende schilderijen

Met de videoinstallatie Humanescence wekt de kunstenares menselijke portretten tot leven door middel van microbewegingen. De ‘tableaux vivants’ brengen de vloeibaarheid van de tijd in beeld, een indrukwekkend staaltje futuristische nostalgie!

Achter de schermen: 13 retro-projecties op 7 verschillende locaties bij 7 lokale handelaars. Bij retro-projecties wordt er van achter het projectievlak geprojecteerd. De bezoeker kan zo zeer dicht bij de projectie komen zonder de projectiestraal te storen. Bij deze installatie werd er op vinyl geprojecteerd dat werd gekleefd op de uitstalramen van de handelaars. Er werd gebruik gemaakt van gesynchroniseerde projecties waarbij een bepaalde handeling op 1 locatie vlot doorvloeide naar een andere locatie.

 

NEXT NATURE

Met de kracht van water

Deze interactieve installatie projecteert een waterval naast een échte waterstroom. De artiest daagt je uit om een deel te worden van het kunstwerk, wat nog meer de illusie opwekt dat je voor een echte waterval staat.

Achter de schermen: Een waterval-installatie op het plein wordt gefilmd en de silhouettes en interacties van de bezoekers met het water worden geprojecteerd op een projectievlak van 16m x 25m op een flatgebouw op 35 meter hoogte. Een waar technisch hoogstandje door de afstand, hoogte en positie van het flatgebouw. De projectie gebeurde met een Barco UDX-WQ40 laserprojector met 40.000 ansi lumen in 4K-resolutie.

IDIPSUM

Het oog als toegangspoort tot de ziel.

Dit werk brengt de diversiteit in Gent in beeld op een alternatieve manier. Het oog is naakt en amper vatbaar voor vooroordelen. Wie is de vluchteling? Wie is de dokter? Wie is immigrant en wie is politieker?

Achter de schermen: Hier projecteren we vanuit 2 containers bewegende ogen op 9 bollen die tussen de bomen hangen. Door de verschillende onderlinge afstanden van de bollen was het een hele uitdaging om de beeldscherpte op elke bol perfect te krijgen. Opdracht geslaagd!

GENTSE GEZICHTEN

Gentse portretten in XXL

Wie is de Gentenaar anno 2021? In het Coyendanspark worden levensgrote portretten van Gentenaars met al hun gelijkenissen en verschillen geprojecteerd op bomen.

Achter de schermen: Een galerij van gezichten geprojecteerd op een galerij van hagen en struiken. Hier werden ultra short throw projectoren gebruikt met telkens 1 projector en 1 computer per struik. Deze projectoren laten toe om projecties op korte afstand te realiseren. Ook hier was de uitdaging om het beeld scherp te krijgen op het gebladerte.

SUPRALUMINIQUE

Sneller dan het licht

Supraluminique is een kosmisch ballet waar je letterlijk doorheen kan stappen. Stap door de tunnel des tijds en reis tien keer sneller dan het licht.

Achter de schermen: Last but not least ons paradepaardje. Vanuit een toren van 3 gestapelde containers projecteerden we met een sterkte van maar liefst 40.000 ansi lumen, dubbel stacked tot 80.000 ansi lumen, een animatie op een gebouw met een projectievlak van 30m x 12m. Het gebouw had een doorgang dat door de projectie werd omgetoverd tot een tunnel waar de bezoekers een tijdreis konden ervaren. De afstand tot het projectievlak was ook relatief kort vandaar dat we ook hier short throw projectoren gebruikten.

Wens je meer informatie over hoe Auvicom deze projecten aanpakt ? Aarzel niet ons te contacteren.

Wist je trouwens dat … alle installaties van Auvicom op het lichtfestival zonder één enkele opmerking werden goedgekeurd door de brandweer en andere veiligheidsinstanties. Veiligheid voor alles maakt deel uit van ons keurmerk!

Share This